Katten zijn bekend om hun kieskeurige katten eten gedrag en het kan soms een uitdaging zijn om te ontdekken wat ze nu echt lekker vinden. Het begint allemaal met observeren: welke brokjes verdwijnen als eerste uit het bakje? Zijn er bepaalde smaken of structuren waar je kat enthousiast op af gaat? De ene kat is dol op vis, terwijl de ander liever kip of rund heeft. En dan is er nog de keuze tussen natvoer en droogvoer; sommige katten hebben een voorkeur voor de sappigheid van natvoer, terwijl anderen hun tanden liever in een krokant brokje zetten.

Het observeren van je kat tijdens het eten kan je veel vertellen over zijn voorkeuren. Een kat die langzaam eet en vaak stopt, kan aangeven dat het voer niet helemaal naar wens is. Aan de andere kant, als je kat gulzig eet en alles snel op lijkt te willen maken, heb je waarschijnlijk de jackpot wat betreft smaak te pakken. Dit kan natuurlijk per dag verschillen, dus houd het een tijdje in de gaten om een goed beeld te krijgen.

De keuze tussen nat- en droogvoer is niet alleen een kwestie van smaak, maar ook van gezondheid. Sommige katten hebben meer vocht nodig in hun dieet, wat een punt van overweging kan zijn bij jouw keuze. Droogvoer is weer handiger in gebruik en blijft langer vers, wat een voordeel kan zijn als je kat graag gedurende de dag kleine porties eet. Probeer verschillende soorten kattenvoer uit en kijk hoe je kat reageert, dan vind je vanzelf wat hij het liefste eet!

Gezondheidsboost met de juiste voeding

Een glanzende vacht, heldere ogen en volop energie; de juiste voeding kan wonderen doen voor de gezondheid van je kat. Net zoals bij mensen is het belangrijk dat katten eten krijgen dat rijk is aan essentiële vitaminen en mineralen. Goede voeding ondersteunt niet alleen de vacht en huid van je kat, maar heeft ook positieve effecten op het immuunsysteem en de algehele vitaliteit.

Overgewicht bij katten is een veelvoorkomend probleem en kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals diabetes en gewrichtspijn. Door te kiezen voor voeding die afgestemd is op de leefstijl en het gewicht van je kat, kun je dit risico verlagen. Er bestaan speciale dieetvoedingen die helpen bij het beheersen van het gewicht zonder dat je kat honger hoeft te lijden. Ook voor katten met bepaalde spijsverteringsproblemen zijn er specifieke soorten voer die deze problemen kunnen verlichten of zelfs voorkomen.

Het is belangrijk om niet alleen naar de ingrediënten van het voer te kijken maar ook naar de hoeveelheid die je geeft. Overvoeren is snel gebeurd, zeker als je kat altijd honger lijkt te hebben. Weeg daarom de porties af en houd je aan de richtlijnen die op de verpakking staan of overleg met je dierenarts. Zo zorg je ervoor dat je kat alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt zonder te veel calorieën te consumeren.

Snacken maar: verantwoorde tussendoortjes

Katten zijn jagers van nature en ze vinden het heerlijk om tussendoor iets te snacken. Het aanbieden van gezonde snacks kan een goede manier zijn om je kat actief en gelukkig te houden. Er zijn talloze opties beschikbaar: van gedroogde visjes tot zachte snoepjes met mout of catnip.

Natuurlijk is het belangrijk om in gedachten te houden dat snacks extra’s zijn bovenop de dagelijkse voedselinname van je kat. Kies daarom voor snacks die niet alleen lekker zijn, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid. Vermijd te veel suikerrijke of vette tussendoortjes; deze kunnen snel leiden tot overgewicht of andere gezondheidsproblemen.

Je kunt ook creatief worden met snacken en dit combineren met spelletjes. Verstop bijvoorbeeld wat snacks in een speeltje waar ze moeite voor moeten doen om erbij te kunnen. Dit stimuleert hun natuurlijke jachtinstinct en zorgt ervoor dat ze wat extra beweging krijgen terwijl ze genieten van hun tussendoortje.

Allergieën en voedselgevoeligheden herkennen

Net als mensen kunnen katten last hebben van allergieën of intoleranties voor bepaalde voedingsstoffen. Het herkennen van deze problemen kan een uitdaging zijn omdat de symptomen variëren en soms moeilijk te onderscheiden zijn.

Signalen die kunnen wijzen op een allergie of intolerantie bij je kat zijn onder andere overmatig likken of krabben, rode of ontstoken huid, regelmatig overgeven of diarree na het eten, en lusteloosheid. Als je merkt dat jouw kat na het eten van bepaald voedsel regelmatig maag- of darmklachten heeft, kan dit wijzen op een voedselgevoeligheid.

Het kan nodig zijn om over te schakelen op hypoallergeen voer om deze problemen aan te pakken. Deze soorten voer vermijden ingrediënten die vaak allergische reacties veroorzaken, zoals bepaalde eiwitten of granen. Het is verstandig om samen met een dierenarts een eliminatiedieet op te stellen om precies vast te stellen welke ingrediënten problematisch zijn voor jouw kat.

Water, het onderschatte voedingsmiddel

Water is misschien wel het meest onderschatte onderdeel van de voeding voor katten. Voldoende water drinken is cruciaal voor diverse lichaamsfuncties, waaronder de nierwerking en hydratatie van de huid. Vooral als je kat voornamelijk droogvoer eet, is het belangrijk ervoor te zorgen dat er altijd vers water beschikbaar is.

Sommige katten drinken niet graag uit een stilstaande waterbak. In dat geval kun je overwegen om een drinkfontein aan te schaffen waaruit continu vers water stroomt. Dit trekt vaak meer de aandacht en kan stimulerend werken voor je kat om meer te drinken. De plaatsing van de waterbak kan ook uitmaken; zet deze niet direct naast het voerbakje omdat sommige katten liever op verschillende plekken eten en drinken.

Let goed op hoeveel jouw kat drinkt; verandering in drinkgedrag kan namelijk ook wijzen op gezondheidsproblemen zoals nieraandoeningen of diabetes. Als je merkt dat jouw kat opeens veel meer of juist minder drinkt dan normaal, neem dan contact op met je dierenarts.

Jouw kat als fijnproever: afwisseling in het menu

Katten kunnen net als mensen genieten van een beetje variatie in hun dieet. Het afwisselen tussen verschillende soortenen smaken kan helpen om eentonigheid tegen te gaan en ervoor zorgen dat jouw kat enthousiast blijft over zijn maaltijden. Dit betekent niet dat je elke dag iets anders moet serveren; sommige katten hebben juist last van hun maag als ze steeds verschillend voedsel krijgen.

Het geleidelijk introduceren van nieuwe smaken of structuren kan helpen om maagklachten te voorkomen en geeft jouw kat de kans om rustig aan iets nieuws te wennen. Probeer bijvoorbeeld eens per week een andere smaak natvoer te geven naast de gebruikelijke brokken of wissel af tussen vis- en vleessmaken.

Houd wel altijd in de gaten hoe jouw kat reageert op nieuwe soortenen smaken; niet elke verandering wordt gewaardeerd en sommige katten kunnen heel vasthoudend zijn aan wat ze kennen en lekker vinden. Respecteer de voorkeuren van jouw huisdier maar durf ook af en toe samen nieuwe culinaire avonturen aan te gaan!

Door Kimberley